Miceliul comercial poate fi produs pe mai multe tipuri de suport cum ar fi: grâu, secară , mei, sorg, porumb şi chiar rumegus. In cazul miceliului pentru pleurotus şi alte specii exotice , cel mai adesea intâlnim ca suport folosit grâul şi meiul.

grau

mei

                                                     Grâu                                                                                                                   Mei

     Seminţele de grâu şi mei răspund foarte bine la procesul tehnologic specific aplicat, putând conduce la obţinerea unui miceliu comercial care indeplineşte perfect condiţiile de calitate cerute de către producătorii de ciuperci.

     Dorim sa aruncăm o privire asupra diferenţelor, a avantajelor şi dezavantajelor dintre miceliul pe suport de mei şi miceliul pe suport de grâu din punctul de vedere al producătorului de ciuperci.

seminte grau

seminte mei

     Prima şi cea mai usor de observat deosebire  este numarul punctelor de inoculare pe unitatea de volum. Astfel dacă se insămânţează miceliu pe suport mei , in substrat vor exista mai multe puncte de unde cresterea miceului va porni. Dar cu cât mai multe?

Miceliu suport grau

Miceliu pe suport mei

  *Pentru mărirea fotografiilor folositi butonul zoom din meniul browserului din dreapta sus


     In cazul grâului am numarat 19 boabe aderente  la suprafata echivalentă cu o moneda de 50 bani iar in cazul meiului am numărat 54. Dar insămânţăm un volum de miceliu pe unitatea de greutate a substratului, recomandarea Amycel pentru pleurotus este intre 2,5-3 litri miceliu la 100 kg substrat.

     Să ne imaginăm un cilindru cu baza moneda de 50 bani si inălţimea diametrul monedei ca si in desenul de mai jos.


      Pentru a calcula volumul cilindrului , am numărat boabele de pe diametrul monedei. In cazul grâului am observat o medie de 5 boabe  iar in cazul meiului o medie de 9 boabe.

     Acum putem obţine numărul aproximativ de boabe din volumul imaginat.

     In cazul graului 19x5=95 iar in cazul meiului: 54x9=486 , de peste 5 ori mai multe!

     Pare interesant.

     Putem oare deduce că dacă insămânţam miceliu pe suport mei vom obţine de 5 ori mai multe ciuperci? Evident nu, dar totusi putem trage câteva concluzii.

Cilindru

      Câteva avantaje ale miceliului pe suport mei:

1. Cu mai multe puncte de inoculare , substratul va fi impânzit mai usor şi mai rapid.

2. Miceliul pe mei permite utilizarea lui in doze mai mici.

3. Incubarea fiind mai uniformă şi mai rapidă se scurtează ciclul de producţie şi poate creşte randamentul in special la primul val.

     Câteva dezavantaje ale miceliului pe suport mei:

1. De obicei miceliul pe suport de mei are preţul mai ridicat.

2. Miceliul pe suport de mei este mai activ, şi mai ales ambalat la pungi mari (15 litri) se păstrează mai greu ,fiind necesare condiţii de temperatură mai stricte iar termenul de valabilitate este mai scurt decât la acelasi miceliu pe suport de grâu.

 

     In general miceliul pe suport de mei este considerat superior dar el este preferat mai ales de producătorii mai mari, şi de către cei industriali, aceştia folosindu-se de logistică completă, pot beneficia de toate avantajele miceliului pe suport mei.

Producătorii mici sau cei la nivel de hobby pot avea dificultăti in cazul in care doresc conservarea miceliului şi uneori cantitatea de 15 litri fiind prea mare.

La transformarea din kg in litri şi invers, miceliul pe suport mei este mai uşor decât miceliul pe suport de grâu. Cu toate că această transformare nu poate fi exactă , ea depinzând in mare măsura de umiditatea din boabele respective care este diferită de la un lot la altul, mai jos câteva cifre rezultate din cântăririle noastre pentru miceliu Amycel:

15 litri miceliu agaricus pe suport grâu: 9,22 kg

15 litri miceliu pleurotus pe suport mei: 9,06 kg

 

     La producătorii europeni găsim miceliu exprimat in litri , iar la producătorii din România găsim ca unitati de măsura atât kg cât şi litrul. In oricare dintre cazuri, trebuie respectată norma de insămânţare recomandată de producătorul de miceliu calculată in unitatea de măsura folosită de acesta, litru sau kg. In final exactitatea transformării din litru in kg şi invers  nu are prea mare importanţă. 

 

     Observaţiile şi măsurătorile de mai sus sunt aproximative, nu au valoare de studiu, pot contine erori şi au fost făcute cu scopul de a ilustra unele deosebiri si asemănări intre cele două tipuri de suport pentru miceliul de pleurotus.

Dacă aveti experiente/observatii legate de acest subiect, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa de E-mail.

 

Vă mulţumim pentru interesul acordat şi vă dorim succes in producţia de ciuperci.

Echipa miceliuciuperci.ro